Kosten van een auto leasen v.s. kopen
Kosten van een auto leasen v.s. kopen

Kosten van een auto leasen v.s. kopen

Cijfers van het CBS geven een duidelijke krimp weer in de markt voor de aanschaf van nieuwe auto’s en occasions. Het leasen van personenauto’s neemt daarentegen alleen maar toe. Het is belangrijk om een aantal zaken op een rijtje te zetten zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Om een beter beeld te schetsen voor u hebben wij hieronder een overzicht gemaakt over het kopen en het leasen van een auto.

DE OVERIGE KOSTEN BIJ HET KOPEN VAN EEN AUTO

Ongeveer 85% van de Nederlandse autorijders hebben geen idee wat de kosten zijn die zij maken voor hun auto. De kosten voor een auto bestaan niet alleen uit het aankoopbedrag. In tegenstelling tot het leasen van een auto, waar een vast bedrag per maand betaald wordt, zijn de kosten bij het kopen van een auto minder transparant. We hebben voor u de belangrijkste zaken opgesomd:

1. De afschrijving

De aanschaf van een auto kost logischerwijs geld. Bij verkoop krijgt u vaak minder terug dan de aanschafwaarde. Het verschil hierin is de restwaarde. Deelt u deze restwaarde door het aantal jaren die u in de auto heeft gereden dan krijgt u de afschrijving per jaar. Let er wel op dat de afschrijving van een nieuwe auto hoger ligt. Simpel gezegd zijn de eerste kilometers van een auto de duurste.

Voorbeeld: Januari 2010 kocht u een nieuwe auto ter waarde van €25.000. Vijf jaar later verkoopt u deze auto voor €10.000 euro. U heeft nu in totaal €15.000 aan de auto uitgegeven in vijf jaar tijd. Per jaar heeft de auto u dus 15.000 : 5 = €3.000 gekost. Dat is een maandelijkse afschrijving van 3.000 : 12 = €250.

2. Motorrijtuigenbelasting

Over elk motorrijtuig dat u bezit betaald u motorrijtuigenbelasting. De hoogte van dit bedrag ligt aan de auto die u rijdt. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in een diesel of benzine uitvoering. Om erachter te komen wat u kwijt bent voor uw auto kunt u gebruik maken van de rekenhulp van de belastingdienst.

3. Verzekering

Net zoals u verplicht bent belasting te betalen voor uw auto, geldt dat ook voor een verzekering. Wanneer u een ongeluk veroorzaakt of krijgt wilt u dit uiteraard niet uit eigen zak betalen. De hoogte van uw verzekeringspremie ligt aan de verzekering die u afsluit. Sluit u een allrisk autoverzekering af dan bent u maandelijks meer kwijt dan wanneer u kiest voor alleen een WA dekking. Een WA (Wettelijk Aansprakelijkheid) verzekering is verplicht. Hiermee wordt eventuele schade gedekt die u bij een ander maakt tijdens een ongeval. Bij allrisk is uw eigen auto ook verzekerd. Om te kijken wat u ongeveer kwijt zal zijn kunt u gebruik maken van de vergelijkingswebsite Independer (bron: http://www.independer.nl/autoverzekering/intro.aspx.

4. Pechhulp

Het is natuurlijk vervelend als u langs de kant komt te staan omdat uw auto het niet meer doet. Gelukkig bent u dan niet helemaal op uzelf aangewezen. U kunt pechhulp afsluiten bij bijvoorbeeld de ANWB. U betaalt dan een vast bedrag per jaar zodat u altijd geholpen wordt. Bent u vaak in het buitenland? Dan kunt u hiervoor ook pechhulp afsluiten.

5. Onderhoud

Het is lastig om te zeggen wat u daaraan kwijt zal zijn. U kunt namelijk niet voorspellen of u schade of pech krijgt met de auto. Wat u kan berekenen zijn uw kosten voor een grote en kleine beurt, wanneer u deze nodig hebt, en de kosten voor de APK keuring. Mocht u toch een inschatting willen maken dan kunt met de rekenhulp van Carsom uitrekenen wat u kwijt kunt zijn.

6. Lening afgesloten

Heeft u een lening afgesloten voor uw auto dan moet u uiteraard ook de rente die u per jaar kwijt bent meenemen in uw kostenplaatje.

Deze zes onderdelen zijn de belangrijkste factoren die u mee moet nemen wanneer u wilt berekenen wat uw auto op dit moment kost. Zoals u wel ziet moet u met veel factoren rekening houden tijdens de aanschaf van een auto. Dat is vaak ook de reden waarom mensen kiezen voor het leasen van een auto. Geen administratieve rompslomp en een duidelijk inzicht in de kosten die gemaakt worden voor de auto.

DE VOORDELEN VAN AUTOLEASE

Wanneer u een auto gaat leasen dan betaalt u een vast bedrag per maand. Hoeveel u hiervoor betaald ligt uiteraard geheel aan de auto waarin u wilt rijden en voor hoe lang u een contract afsluit. Wanneer het contract verloopt levert u de auto weer in bij de leasemaatschappij en kunt u eventueel weer een nieuwe auto uitkiezen. Voor de aanschaf van een leaseauto is dus geen investering nodig.

Het grote voordeel aan het leasen van een auto is dat u precies weet wat u maandelijks kwijt bent aan kosten. U betaalt namelijk een vast bedrag aan de leasemaatschappij en verder hoeft u alleen nog de brandstof te betalen. Uiteraard zijn parkeerkosten, snelheidsovertredingen en parkeerboetes ook voor eigen rekening. Verder hoeft u in tegenstelling tot zakelijke rijders geen bijtelling te betalen.

Onverwachte reparaties worden door de leasemaatschappij uitgevoerd en u krijgt vervangend vervoer totdat uw auto is gerepareerd is. Mocht u langs de kant komen te staan dan zorgt de leasemaatschappij dat uw auto wordt opgehaald en u vervangend vervoer krijgt.

U kunt zelf bepalen hoe lang u in een auto wilt rijden. Tegenwoordig is het namelijk al mogelijk om een contract af te sluiten voor een maand. U kiest dan voor shortlease. U bent niet gebonden aan een lange termijn contract en kunt maandelijks opzeggen. U hoeft zich dus nergens meer druk over te maken. Wanneer u de auto tijdelijk niet nodig heeft of u wilt graag een andere auto dan is dat mogelijk binnen korte termijn.

Categorieën
Shortlease Volkswagen Polo
Shortlease Volkswagen Polo
Vanaf 699,- p/mnd
Hatchback
Automaat
Handgeschakeld
incl. BTW
Shortlease Renault Megane Estate
Shortlease Renault Megane Estate
Vanaf 659,- p/mnd
Station
Handgeschakeld
excl. BTW
Open WhatsApp
Hulp nodig?
Shortleaseland
Welkom bij Shortleaseland. Waar kunnen wij u mee helpen?