ShortleaseLand
Ook starters en ZZP'ers zijn van harte welkom
Bel ons:
088 700 1888
Menu


Geld besparen met uw leaseauto

Het zal je niet ontgaan zijn dat de bijtelling op leaseauto’s in 2016 gaat stijgen. Van alle kanten wordt er geadviseerd om nog vóór het nieuwe jaar een nieuw leasecontract af te sluiten voor een zo lang mogelijk periode. Dan profiteer je nog enkele jaren van de lage bijtellingtarieven die op dit moment gelden. Toch is dat lang niet voor iedereen een optie. Deze groep leaserijders kan echter ook op een andere manier besparen.

Privéauto aanschaffen

Als je een leaseauto enkel voor zakelijk gebruik rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Reken eens uit hoeveel je hiermee bespaart. Waarschijnlijk heb je wel een auto nodig om privéritten mee te maken. Dat probleem kun je oplossen door een privéauto aan te schaffen. Bekijk wat je bespaart en ontdek wat voor leuk autootje je daarvoor kunt aanschaffen. Kies je voor deze constructie, dan moet je wel rekening houden met kilometerregistratie. Je moet namelijk kunnen aantonen dat je daadwerkelijk enkel zakelijke kilometers rijdt met de leaseauto. Doe je dit niet, dan kun je een boete riskeren tot 100% van het oorspronkelijke bedrag.

Kilometerregistratie

Hoe je de kilometerregistratie bijhoudt voor de fiscus, is niet van belang. Je mag je zakelijke ritten opschrijven, maar er zijn ook systemen voor die dit voor jou doen: elektronische ritregistratie systemen. Sommige systemen zijn zeer geavanceerd en zitten helemaal in de elektronica van de auto verstopt. Anderen zijn er in de vorm van een kastje dat je kunt inbouwen in je auto. Een kilometerregistratie met de hand bijhouden, is namelijk een hele klus waar je waarschijnlijk snel genoeg van hebt. De hardware die je kan kopen voor kilometerregistratie bevatten een GPS-ontvanger die al je ritgegevens registreert volgens de eisen van de belastingdienst aan de hand van waar je je bevindt. Via een app kun je vaak alle ritteninformatie inzien. Je kan voor sommige elektronische ritgeristratiesystemen een abonnement afsluiten en sommigen hoef je maar eenmaal aan te schaffen. Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo kun je al voor minder dan 200 euro een dergelijk systeem aanschaffen die je eventueel zelf in kan bouwen. Als je twijfelt welk kilometerregistratiesysteem je het beste kunt kopen, let dan op de opties en het keurmerk. Elk systeem heeft weer andere opties, waarvan je sommige wellicht overbodig vindt. Kijk sowieso altijd of het systeem een keurmerk bevat. In de wereld van kilometerregistratiesystemen is het keurmerkcertificaat ritregistratiesystemen’ belangrijk. Ook is het keurmerk richting de belastingdienst van belang. Op die manier ben je er zeker van dat de ritregistratie wordt aangeboden op een door de belastingdienst goedgekeurde wijze om onbezorgd op weg te kunnen.

Maximaal 500 kilometer privé kilometers

Heb je ervoor gekozen om zakelijke ritten te registreren en de auto niet voor privégebruik te rijden, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Je mag zelfs tegen 0% bijtelling tot maximaal 500 kilometer per jaar rijden aan privé kilometers met je zakelijke auto of bestelwagen. Toch zijn er maar weinig mensen die deze optie kiezen. Door de komende veranderingen in bijtelling die vanaf 2016 ingaan, is het de moeite waard om deze constructie te overwegen. Je kan hiermee wel honderden euro’s per maand besparen, waar je toch een mooie privéauto voor kunt rijden. Houd er rekening mee dat de bijtelling voor privékilometers geldt voor een kalenderjaar, dus van januari tot december. Je kunt dus niet in februari besluiten om de auto alleen zakelijk te rijden.

Ben je dus niet in de gelegenheid om een nieuw leasecontract af te sluiten voor de jaarwisseling, dan zijn er nog steeds opties om goedkoper uit te zijn. Zoek echter wel goed uit wat voor jou het voordeligst is. Dit hangt natuurlijk ook af van het soort auto wat je privé aanschaft. Kijk naar de toekomst en probeer de nieuw auto niet geheel op het gevoel aan te schaffen, wat vaak wel het geval is.