ShortleaseLand
Ook starters en ZZP'ers zijn van harte welkom
Bel ons:
088 700 1888
Menu


Veranderingen bijtelling leasebranche 2016

In 2016 is er veel veranderd in de autoleasemarkt, voornamelijk door de aangepaste bijtelling. De fiscale bijtellingsnormen zijn dit jaar flink aangescherpt door de overheid en dat voelen leaserijders in hun portemonnee. Sommige automerken zijn meer in trek geraakt en andere hebben populariteit verloren. Ook is er een duidelijk verschil te merken tussen de nationale vraag naar winterbanden en de vraag van de leaserijder naar winterbanden.

Nieuwe bijtellingcategorieën

Meer dan één miljoen Nederlanders die in 2016 besluiten een leasecontract af te sluiten voor een nieuwe auto, gaat er ruim honderd euro maandelijks op achteruit. Dit concludeert de voorzitter van Vereniging Auto van de Zaak, Martin Huisman. Reed je in 2015 een leaseauto met 14% bijtelling en wil je een nieuw leasecontract in 2016 afsluiten voor een andere auto die in 2015 ook in de 14% bijtellingscategorie viel, dan betaal je in dit jaar voor die auto 25% bijtelling, laat Huisman weten. Als je dit doorberekent komt het neer op een netto meerprijs van 167 euro per maand, 2.000 euro per jaar en als je het verder doortrekt naar de kosten over de hele leasetermijn ben je maar liefst meer dan 10.000 euro meer kwijt door de invoering van deze nieuwe bijtellingscategorieën. Dat is een pittig bedrag.

Bovag

Brancheorganisatie Bovag heeft donderdag flinke kritiek geuit op deze plannen van het kabinet. Bovag is bang voor een verstoring van de leasemarkt en heeft in een brief naar de Tweede Kamer een alternatief plan voorgesteld. In het plan legt zij uit de verschillen tussen de bijtellingscategorieën te willen verkleinen, maar het aantal categorieën gewoon hetzelfde te laten.

December 2015

In 2014 telde de leasemarkt aan het eind van het jaar 109.391 registraties. Een jaar later is dit aantal gegroeid met maar liefst 22,1 procent tot 133.563 registraties. December was de beste maand voor de branche. In die maand werden er 26.912 nieuwe auto’s op naam van een Nederlandse leasebedrijven gezet. Dat is een groei van 80,3 procent en dat maakt december 2015 één van de beste maanden voor de leasemarkt ooit gemeten. Deze conclusie kan worden getrokken op basis van cijfers van VWE, bewerkt door AUMACON.

Populaire auto's

Volkswagen, Peugeot en Renault zijn de automerken die het beste hebben gepresteerd als leaseauto vorig jaar, waarbij Volkswagen de meeste stappen heeft gemaakt, gevolgd door Peugeot. Met name de Peugeot 308 was een gewild model. Automerk Skoda heeft marktaandeel moeten inleveren als je kijkt naar de lease top 10.

Winterbanden

Een autoleasecontract is doorgaans vanaf een aantal jaar af te sluiten. Dit betekent voor een beginnend ondernemer vaak een groot risico. De leasemaatschappij eist op die manier zekerheid, terwijl de ZZP’er aan de andere kant juist behoefte heeft aan flexibiliteit. De zaken kunnen er over een half jaar heel anders voor staan dan gedacht en dan wilt u niet aan een leasecontract vastzitten. Het is daarom voor veel ZZP’ers een grote uitdaging om een leasemaatschappij te vinden die bereid is korte termijn contracten af te sluiten, ook voor (beginnend) ZZP’ers. Bij ShortleaseLand kunnen zowel starters als ZZP’ers terecht voor shortlease contracten vanaf één maand, waarbij één maand opzegtermijn geldt. Het maandbedrag wordt lager, naarmate de doorlooptijd langer wordt. Of u nu voor privé shortlease of zakelijke shortlease kiest, hangt totaal af van uw eigen situatie en wat u belangrijk vindt.