ShortleaseLand
Ook starters en ZZP'ers zijn van harte welkom
Bel ons:
088 700 1888
Menu


Voordelen shortlease voor ondernemers

De autolease in de zakelijke markt is aan het veranderen en dat merkt Shortleaseland ook. De consument deint mee met de economische, politieke én maatschappelijke golven. Dat heeft invloed op de keuzes die ondernemers maken in het leasen van auto’s op alle vlakken. Het is daarom van groot belang dat leasemaatschappijen deze veranderingen nauwlettend in de gaten blijven houden om in de behoefte van de markt te voorzien. In tijdens van (economische) onzekerheid kan shortlease een logische en voordelige keuze zijn voor ondernemers. Wat zijn precies de voordelen van shortlease voor de ondernemers van nu?

Flexibele contracten

Het aantal leasecontracten dat wordt afgesloten in Nederland zit in de lift sinds de economie langzaam aan het herstellen is. Volgens het jaarlijkse rapport Mobiliteit in Cijfers van BOVAG-RAI blijkt dat er steeds meer autolease contracten worden afgesloten. Het aantal afgesloten leasecontracten was op zijn laagst ooit gemeten in 2009 toen ons land midden in de economische recessie zat. Hierdoor wordt de gedachte versterkt dat steeds meer Nederlandse ondernemers successen boeken naargelang de vraag naar mobiliteit toeneemt.

Ondernemers die de economische crisis aan den lijve hebben ondervonden zijn wellicht minder bereid om langdurige contracten af te sluiten. Normaliter worden leasecontracten voor auto’s afgesloten voor 1 tot 5 jaar. Deze ZZP’ers en MKB’ers kunnen er dan voor kiezen om een auto te huren, maar dat kan al snel in de papieren lopen als de auto voor een langere tijd nodig is. Er is echter nog een derde optie die tussen huren en leasen in zit en dat is shortlease. Een shortleasecontract is een kortlopend leasecontract voor dertig dagen. Dat betekent dat de contractant het contract na een korte tijd op kan zeggen en minder fiscaal risico loopt. Voor ondernemers die in onzekere tijden zitten maar wel een auto nodig hebben kunnen deze flexibele contracten een betaalbare oplossing zijn. De flexibiliteit is het grootste voordeel ten opzichte van de traditionele leasecontracten.

Nieuwe auto’s rijden

In sommige gevallen wordt er voor shortlease gekozen, omdat men graag auto’s wil uitproberen. Niet iedereen weet direct al welke auto geschikt is of prettig rijdt. Met shortlease kan er een kortlopend contract worden aangegaan en kunnen in relatief korte tijd veel verschillende auto’s worden gereden. Ondernemers kiezen soms ook voor shortlease omdat zij graag nieuwe auto’s willen rijden.

Groei of krimp in personeel

Bedrijven die in een sterke groei of daling van personeel zitten of bedrijven die niet stabiel zijn kunnen hun voordeel trekken uit shortlease. Door het afsluiten van shortleasecontracten blijft hun wagenpark flexibel. Ondernemers zitten op deze manier niet onnodig aan langdurige contracten vast.

Seizoensgebonden behoefte

Als een ondernemer voornamelijk in bijvoorbeeld de winter een (extra) bedrijfsauto kan gebruiken, dan is onverstandig om een leasecontract voor een heel jaar af te sluiten of een auto te kopen. Je betaalt dan namelijk ook voor de stilstand. Bij shortleasecontracten lease je enkel een bedrijfswagen wanneer hij daadwerkelijk nodig is. Hetzelfde geldt uiteraard voor tijdelijk behoefte aan mobiliteit, bijvoorbeeld wanneer er een zakelijk reis gemaakt moet worden. Een ander voordeel van shortlease is in dit geval dat er gekozen kan worden voor een auto die past bij de reis die gemaakt moet worden. Is het normaal gesproken niet belangrijk dat een auto representatief en zeer betrouwbaar is, maar wordt er een (lange) reis gemaakt naar klanten waarbij een representatieve en degelijke auto gewenst is, is shortlease een uitkomst.

Nieuw personeel

Het is niet altijd verstandig om nieuw personeel een leaseauto te geven waarbij er een lange termijn contract wordt aangegaan. De toekomst van een nieuwe personeelslid in het begin immers nog onzeker. Een auto is voor sommige branches echter noodzakelijk om het werk uit te kunnen voeren. Ook in dit geval is shortlease een goed alternatief. Als het personeelslid na een korte periode uit dienst gaat wordt er hooguit een maand betaald voor de auto terwijl er niet in gereden wordt. De afkoop van een langere termijn leasecontract is vaak erg prijzig.

Welke ondernemers kiezen doorgaans vaker voor shortlease?

Veel startende ondernemers of ZZP’ers verkiezen shortlease boven langere termijn lease. Deze groep mensen is er namelijk nog niet zeker van of de onderneming succesvol gaat zijn. Bovendien weet men vaak nog niet hoeveel kilometers zij precies nodig hebben. Het contract kan bij shortlease na één of twee maanden weer herzien worden. Contracten van Shortleaseland zijn per maand opzegbaar. Wanneer ondernemers meerdere auto’s willen leasen zal Shortleaseland hier extra kortingen tegenover stellen. Voor bedrijven met een wisselend personeelsbestand kan shortlease voordeliger zijn dan operationele lease en hetzelfde geldt voor transportbedrijven die onregelmatige hoeveelheden vracht hebben. Bij een normaal leasecontract is het maandbedrag weliswaar vaak iets lager, maar bij het shortleasecontract betaal je een kleine prijs voor flexibiliteit wat aan het eind van de rit veel voordeliger kan uitvallen.

Lage bijtelling duurzame en compacte auto’s

De laatste jaren is duurzaamheid op alle gebieden van de samenleving een steeds belangrijker aspect gaan worden en zo ook in de auto-industrie. Hybride en elektrische auto’s zie je steeds vaker op de weg verschijnen en uit het Nationale Automobilisten Onderzoek blijkt ook dat 25 procent van de ondervraagden erover nadenkt om over te stappen naar een dergelijke duurzame auto. De belangrijkste redenen hiervoor zijn voor hen het milieu en het zuinige en dus goedkope aspect. Ook kleinere auto’s zijn bezig met hun opmars. Ondernemers maken steeds vaker de keuze voor een compacter type auto die een aanzienlijk lagere bijtelling hebben dan hogere klasse auto’s. Shortlease is al iets prijziger dan langere termijn lease en daarom wordt er vaak op de maat van de auto bezuinigd bij dit type lease. De auto’s die het meest populair zijn bij Shortleaseland zijn: Renault Clio, Fiat Panda en op de voet gevolgd de Volkswagen Golf. Bij Shortleaseland staan in de top 3 ook de kleinere modellen. Onder de personenauto’s worden voor de Citroën C1, de Volkswagen Up! en de Fiat 500 de meeste shortleasecontracten afgesloten.