Vanaf 2025 zullen Nederlandse ondernemers te maken krijgen met belangrijke wijzigingen in de wet- en regelgeving omtrent bedrijfswagens. Deze veranderingen hebben te maken met het verdwijnen van de BPM-vrijstelling voor ondernemers en de introductie van zero-emissiezones in veel (grote) steden, waardoor de bedrijfsvoering van veel grote en kleine bedrijven op de schop zal moeten. In deze blog leggen we uit wat deze veranderingen inhouden, bespreken we de gevolgen voor ondernemers en leggen we uit hoe shortlease een flexibele en efficiënte oplossing voor dit probleem kan zijn. 

 

De afschaffing van de BPM-vrijstelling

Op dit moment hoeven ondernemers geen Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) te betalen bij aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen. Deze vrijstelling wordt echter afgeschaft vanaf 2025. Dit betekent dat je bij de aankoop van een nieuwe bedrijfswagen, zowel diesel, benzine als hybride, de volledige BPM zal moeten gaan betalen. De hoogte van de BPM die je moet gaan betalen is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de bedrijfswagen. Hierbij is het tarief vastgesteld op €66,91 per gram CO2-uitstoot. Dit komt uiteindelijk neer op een gemiddelde verhoging van €13.000 per bedrijfswagen en zal dus leiden tot aanzienlijk hogere kosten voor de aanschaf van nieuwe bedrijfswagens.

 

De invoering zero-emissiezones

Tegelijkertijd met deze fiscale veranderingen, zullen in veel Nederlandse steden vanaf 2025 zero-emissiezones geïmplementeerd worden. Dit houdt in dat bedrijfswagens die op diesel of benzine rijden deze zones niet meer mogen betreden. Voor bedrijven die voornamelijk diensten en/of goederen in deze steden met zero-emissiezones leveren, brengt deze verandering aanzienlijke operationele uitdagingen met zich mee. Om hun werk in de toekomst toch te kunnen blijven uitvoeren in deze steden, worden zij gedwongen om over te stappen naar een elektrisch of ander emissievrij voertuig. 

 

Gevolgen voor ondernemers

De combinatie van deze nieuwe regels betekent dat ondernemers die een nieuwe bedrijfswagen willen of moeten kopen, geconfronteerd zullen worden met hogere aanschafkosten en operationele uitdagingen. Het kan ook zijn dat ondernemers met verouderde bedrijfswagens vanwege de zero-emissiezones genoodzaakt zijn om over te stappen op een nieuw(er) voertuig, maar nog niet klaar zijn om elektrisch te gaan rijden. Ook zij zullen dan te maken krijgen met flinke prijsstijgingen en schaarste op de markt.

 

Shortlease als flexibele oplossing

Met deze aankomende veranderingen kan shortlease een aantrekkelijke optie bieden voor ondernemers. Shortlease combineert namelijk de flexibiliteit en korte termijn van huren met de voordelen van leasen. Dit biedt onder andere de volgende voordelen:

  • Flexibiliteit: ondernemers kunnen snel en gemakkelijk inspelen op veranderingen door kortlopende leasecontracten aan te gaan. Hierdoor kunnen zij gemakkelijker overstappen naar emissievrije voertuigen, zonder langdurige financiële verplichtingen aan te gaan. 
  • Minder risico: door de kortere leaseperiodes zitten ondernemers niet vast aan een voertuig dat mogelijk niet meer geschikt is voor het bedrijf dankzij de nieuwe regelgeving. Hierdoor loop je minder risico én het kan je een behoorlijke kostenbesparing opleveren.
  • Elektrisch proberen: met een shortlease hebben bedrijven de mogelijkheid om elektrische voertuigen voor korte termijn uit te proberen, zonder aan de verplichtingen van een lang contract vast te zitten. Ze kunnen hun wagenpark gedeeltelijk elektrificeren met shortlease, zodat ze een geïnformeerde beslissing kunnen maken over de toekomstige samenstelling van het wagenpark. 

 

Conclusie

De invoering van zero-emissiezones en het verdwijnen van de BPM-vrijstelling voor ondernemers zal in 2025 een grote impact hebben op Nederlandse ondernemers en hun wagenpark. Terwijl deze veranderingen een uitdaging vormen, biedt shortlease een flexibele oplossing zonder grote financiële risico’s. Ondernemers kunnen met shortlease efficiënt inspelen op deze veranderingen, zonder vast te zitten aan langdurige contracten. Door te anticiperen op deze veranderingen kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, maar ook het wagenpark nu al optimaliseren voor de toekomst. Laat je niet verrassen door de toekomst en handel nu!

 

Bekijk shortlease aanbod

 

De voordelen van Shortleaseland

  • Levering in heel Nederland
  • Geen jaarcijfers nodig
  • Binnen 5 min een offerte
Open Whatsapp
Hulp nodig?
Shortleaseland
Welkom bij Shortleaseland. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?