Als je in een shortlease auto rijdt, zijn de enige kosten die je zelf nog hoeft te betalen de brandstofkosten. De overige kosten zijn namelijk allemaal inbegrepen in het maandelijkse bedrag. Maar, met het oog op de stijgende brandstofprijzen kunnen ook deze kosten hoger uitvallen dan verwacht. Het is dan ook verstandig om benzine te besparen, zodat je je brandstofkosten kunt verlagen. Om je alvast op weg te helpen geven we in deze blogpost 8 tips waarmee je je brandstofkosten kunt verminderen en energiezuiniger kan gaan rijden.

Tip 1: De Juiste Bandenspanning

Het is sowieso een goed idee om je bandenspanning regelmatig te controleren. Maar wist je dat jouw bandenspanning ook invloed heeft op het brandstofverbruik van jouw auto? Als je banden te slap zijn, ontstaat er meer wrijving tussen de band en de weg, waardoor het voertuig harder moet werken om vooruit te komen. Dit verhoogt het brandstofverbruik omdat er meer brandstof nodig is om de auto te laten bewegen. Als je banden te hard zijn, kan het zijn dat de auto minder grip heeft op de weg, waardoor het lastiger wordt om te manoeuvreren en het voertuig meer benzine verbruikt. Daarnaast kunnen te harde banden leiden tot snellere slijtage van de banden en bijvoorbeeld de remmen, wat uiteindelijk weer leidt tot hogere kosten.

Tip 2: Houd Snelheid Constant

Het brandstofverbruik van een voertuig is het laagst wanneer deze op een constante snelheid rijdt. Als je op een constante snelheid rijdt, kan de motor van de auto namelijk in het meest efficiënte toerentalbereik werken, wat leidt tot een optimale verbranding van brandstof in de motor en dus een lager brandstofverbruik. Harde wind, heuvelachtige wegen en andere externe factoren kunnen echter ook een (nadelige) invloed hebben op het brandstofverbruik van het voertuig, zelfs wanneer je op een constante snelheid rijdt. Een handige functie die kan helpen bij het aanhouden van een constante snelheid is cruise control.

Tip 3: Langzamer Rijden

Over het algemeen geldt: hoe hoger de snelheid van het voertuig, hoe meer brandstof het verbruikt. Dit komt omdat het verhogen van de snelheid een verhoogde luchtweerstand veroorzaakt, waardoor je auto harder moet werken om vooruit te komen en meer brandstof verbruikt om de weerstand te overwinnen. Deze luchtweerstand neemt exponentieel toe met de snelheid, dus zelf een kleine verlaging van de snelheid kan aanzienlijke afnames in het brandstofverbruik veroorzaken. Daarnaast ga je meestal vaker remmen en accelereren wanneer je rijdt op hoge snelheden, wat weer leidt tot een hoger brandstofverbruik zoals je bij Tip 2 hebt kunnen lezen.

Tip 4: Gewicht Voertuig

Het gewicht van de auto beïnvloedt jouw benzineverbruik: hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstof deze zal gebruiken om vooruit te komen. Dit komt doordat de auto harder moet werken om het extra gewicht te verplaatsen. Daarnaast kan een zwaardere auto leiden tot een verhoogde luchtweerstand en meer wrijving tussen de banden en de weg, wat beide het brandstofverbruik verder kan verhogen. Neem dus zo min mogelijk onnodig gewicht mee en probeer het aantal passagiers te beperken.

Tip 5: Regelmatig Onderhoud

Regelmatig onderhoud is belangrijk bij het optimaliseren van het benzineverbruik en het verlagen van de brandstofkosten. Een goed onderhouden auto presteert namelijk beter en werkt efficiënter, waardoor minder brandstof verbruikt wordt. Daarnaast kan het natuurlijk ook de levensduur van de auto verlengen, waardoor je op de lange termijn ook minder kosten maakt.

Tip 6: Motor Uitzetten Tijdens Wachten

Als je in de file staat of voor een verkeerslicht moet wachten, kun je het beste de motor uitzetten. Ook wanneer je stilstaat kan een lopende motor namelijk brandstof verbruiken.

Tip 7: Snel Schakelen

Als je in een handgeschakelde auto rijdt, is het beter om snel te schakelen naar een hogere versnelling. Als je namelijk snel doorschakelt, verminder je het brandstofverbruik.

Tip 8: Gebruik de Airco Spaarzaam

Het gebruik van de airconditioning kan het verbruik van brandstof verhogen. Het aanzetten van de airco zorgt er namelijk voor dat de compressor extra energie vraagt van de motor van het voertuig, waardoor het brandstofverbruik verhoogd wordt. Het aanzetten van de airco kan het benzineverbruik van een auto zelfs met 10% tot 20% verhogen. Een goed idee om de airco dus uit te laten wanneer het niet echt nodig is.

Conclusie

We hopen dat je iets hebt aan onze tips om benzine te besparen. Heb je andere vragen of zou je graag advies willen ontvangen van een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk het hier.

 

De voordelen van Shortleaseland

  • Levering in heel Nederland
  • Geen jaarcijfers nodig
  • Binnen 5 min een offerte
Open Whatsapp
Hulp nodig?
Shortleaseland
Welkom bij Shortleaseland. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?