De eerste maand van 2024 zit er alweer op, wat ook betekent dat de eerste loonstrookjes van het jaar alweer binnen zijn. In de meeste gevallen zal er een aantal dingen gewijzigd zijn op je loonstrook, waaronder bijvoorbeeld de bijtelling. Als je met een auto van de zaak rijdt, betaal je in veel gevallen ook bijtelling over de auto. Dit betekent dat de bijtelling een belangrijk onderwerp is voor iedereen die een auto van de zaak rijdt, zowel privé als zakelijk. De regels voor bijtelling kunnen ieder jaar veranderen en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de regels om verrassingen omtrent je salaris te voorkomen. In deze blog bespreken we de bijtelling, de regels in 2024 en wat er veranderd is ten opzichte van voorgaande jaren. 

 

Wat is bijtelling?

Voordat we dieper ingaan op de regels die gelden in 2024, bespreken we eerst kort de basis, namelijk wat bijtelling eigenlijk is. De bijtelling is in feite een bijdrage die je betaalt voor het privégebruik van een auto van de zaak. Het idee hierachter is namelijk dat de werknemer profiteert van het voordeel van het privégebruik van de auto, dus dat het ook wel een vorm van loon in natura is. Bijtelling is eigenlijk de belasting die je betaalt over het voordeel dat je hebt doordat je de auto ook privé kunt gebruiken. 

Het is belangrijk om op te merken dat de Belastingdienst er automatisch van uitgaat dat een zakelijke auto ook privé wordt gebruikt, tenzij de werknemer een ‘verklaring geen privégebruik’ heeft ondertekend. In dat geval mag de auto voor maximaal 500 kilometer privé gebruikt worden en is het belangrijk om je kilometerregistratie op orde te hebben om problemen met de Belastingdienst te voorkomen.

De hoogte van de bijtelling wordt bepaald door diverse factoren:

 • De cataloguswaarde van de auto (nieuwprijs inclusief btw, bpm en fabrieksopties)
 • De CO2-uitstoot van de auto
 • Het bouwjaar van de auto
 • Het geldende bijtellingspercentage

Dit bijtellingspercentage kan jaarlijks veranderen en is afhankelijk van de fiscale wetgeving die op dat moment geldt. 

 

Geldigheid bijtellingspercentages

Wat hierboven al kort benoemd werd is dat de bijtellingspercentages jaarlijks kunnen veranderen om de doelen van de overheid te weerspiegelen, bijvoorbeeld met betrekking tot het milieu of de economie. Het bijtellingspercentage wordt voor een periode van 60 maanden vastgezet op de datum van de eerste tenaamstelling. Dit betekent dat in 2024 voor een auto die in 2022 voor het eerst op naam gesteld is, nog steeds het bijtellingspercentage uit 2022 geldt. Na 60 maanden is het bijtellingspercentage afhankelijk van de op dat moment geldende regels. 

 

Regels bijtelling in 2024

Hier een overzicht van de regels die gelden in 2024: 

 1. Het standaard bijtellingspercentage geldt voor alle auto’s met een CO2-uitstoot van 1 gram en meer en is vastgesteld op 22%.
 2. Voor elektrische voertuigen geldt in 2024 een bijtellingspercentage van 16% voor de eerste €30.000 van de cataloguswaarde. Voor het resterende bedrag hierboven geldt het standaardtarief van 22%.
 3. Voor auto’s op waterstof geldt in 2024 een bijtellingspercentage van 12% over de gehele cataloguswaarde. 
 4. Voor auto’s met een datum eerste toelating vanaf 2017 en later geldt een standaard bijtellingstarief van 22%. Voor auto’s vóór 2017, maar niet ouder dan 15 jaar, geldt een standaardtarief van 25%. Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar wordt een standaardtarief gerekend van 35%.  
 5. Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar wordt de huidige dagwaarde gebruikt om de bijtelling te berekenen. Dit is ook wel het bedrag dat je zou krijgen voor de auto  als je het op dit moment zou willen verkopen. 

 

Berekening

Voorbeeld 1.

Een werknemer heeft een benzineauto voor het eerst op naam gesteld in 2022 ter beschikking gesteld gekregen van zijn/haar werkgever, waarmee hij/zij ook meer dan 500 km privé gaat rijden. De cataloguswaarde van de benzineauto is €60.000. Je kunt de bruto bijtelling in dit geval als volgt berekenen:

€60.000 * 0,22 = €13.200

€13.200 / 12 = €1.100 per maand

 

Voorbeeld 2.

Een werknemer heeft een elektrische auto voor het eerst op naam gesteld in 2024 ter beschikking gesteld gekregen van zijn/haar werkgever, waarmee hij/zij ook meer dan 500 km privé gaat rijden. De cataloguswaarde van de elektrische auto is €60.000. Je kunt de bruto bijtelling in dit geval als volgt berekenen: 

€30.000 * 0,16 = €4.800

€30.000 * 0,22 = €6.600 

(€4.800 + €6.600)/12 = €950 per maand

 

Conclusie

In deze blog hebben we kort de basis van bijtelling uitgelegd, de regels in 2024 toegelicht en hebben we enkele voorbeeldberekeningen gegeven om uit te leggen hoe de bijtelling wordt berekend. De bijtelling is in feite een bijdrage die je betaalt voor het privégebruik van een auto van de zaak. Het is afhankelijk van de cataloguswaarde van het voertuig, de CO2-uitstoot, het bijtellingstarief en het bouwjaar van de auto. Door de veranderende regels is het verstandig om je hier ieder jaar opnieuw in te verdiepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

 

De voordelen van Shortleaseland

 • Levering in heel Nederland
 • Geen jaarcijfers nodig
 • Binnen 5 min een offerte
Open Whatsapp
Hulp nodig?
Shortleaseland
Welkom bij Shortleaseland. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?