Stilstand van auto’s is over het algemeen een slechte zaak. Het regelmatig rijden in voertuigen is dan ook van cruciaal belang om problemen met onder andere de accu en remmen te voorkomen. Wanneer je een auto namelijk te lang niet gebruikt, kan het zijn dat bepaalde onderdelen stuk zijn en de auto dus niet meer optimaal werkt. In deze blog bespreken we de gevolgen van langdurige stilstand van auto’s en delen we tips om ervoor te zorgen dat jouw auto altijd klaar is om de weg op te gaan. 

Gevolgen van Langdurige Stilstand

Een auto is ontworpen om te bewegen. Als dit niet op regelmatige basis gebeurt, kunnen er problemen ontstaan en kunnen onderdelen beschadigd raken. Langdurige stilstand kan onder andere het volgende veroorzaken: 

  • Accuproblemen: de accu kan tijdens langdurige stilstand leeglopen of kapotgaan. Dit komt doordat een accu óók stroom gebruikt als deze stilstaat en niet alleen als erin gereden wordt. Tijdens het rijden laadt een accu zelfs op, omdat de dynamo in werking treedt. 
  • Problemen met de banden: de banden kunnen beschadigen tijdens langdurige stilstand. In de zomer kan het namelijk voorkomen dat er scheurtjes in de banden komen, veroorzaakt door droogte en uitdroging. Maar ook in de winter kunnen er problemen ontstaan. Wanneer de auto constant stilstaat op dezelfde plek en dus voor langere tijd op dezelfde plekken belast wordt, kan het zijn dat het onderste gedeelte van de band afvlakt waardoor je vierkante banden kunt krijgen. Je kunt dit probleem voorkomen door je bandendruk met ongeveer 0,5 bar meer dan voorgeschreven op te hogen. Zodra je weer gaat rijden is het wel belangrijk dat je de bandenspanning terugbrengt naar de voorgeschreven bandenspanning. 
  • Vloeistoffen: het is belangrijk om alle vloeistoffen, zoals motorolie, koelvloeistof en andere vloeistoffen, regelmatig te controleren. Als de auto langdurig stilstaat, is de motorolie niet meer vers, terwijl verse olie belangrijk is voor goede prestaties van de auto en daarnaast slijten onderdelen sneller als het oliepeil te laag is. Om problemen met de motor te voorkomen is het ook belangrijk dat je de koelvloeistof checkt voordat je weer gaat rijden met de auto. 
  • Problemen met de remmen: er is een grotere kans op vastzittende remmen, naarmate de auto voor langere tijd stilstaat. In het ergste geval krijg je de auto niet meer van zijn plek af. Je kunt problemen met de remmen voorkomen door de auto in zijn eerste versnelling te zetten in plaats van op de handrem, wanneer de auto voor langere tijd stil komt te staan. Zo ontstaat er ook geen roest op de remschijven en blijven je remmen optimaal werken. 
  • Brandstofproblemen: problemen met de brandstof doen zich over het algemeen pas voor na een aantal maanden. Als de auto voor langere tijd stilstaat, kan de brandstof verouderen waardoor de motor moeilijker aanslaat. De enige oplossing voor dit probleem is regelmatig met de auto blijven rijden, waardoor ook de brandstof regelmatig vernieuwd wordt. 

Met Shortlease Stilstand Voorkomen

Als je tijdelijk een auto nodig hebt of als je alleen gedurende bepaalde periodes veel in een auto rijdt, is shortlease de perfecte oplossing. Met een shortleasecontract zit je namelijk nooit vast aan een langdurig contract en kun je vooraf het aantal maanden bepalen dat je de auto denkt nodig te hebben. Als je de auto uiteindelijk toch langer nodig blijkt te hebben dan de afgesproken looptijd, kun je gewoon in de auto blijven rijden en loopt het contract verder. Dit is dankzij de flexibiliteit van een shortleasecontract. Daarnaast zullen onze leaseauto’s nooit langdurig stilstaan en zullen bovenstaande problemen dus ook niet snel voorkomen. Verder zitten onderhoud en reparaties standaard inbegrepen in een shortleasecontract, waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken over extra bijkomende kosten. Met een shortlease kun je dus een contract afsluiten voor een kortere periode en stilstand voorkomen.

Conclusie

Als het gaat om auto’s, betekent (langdurige) stilstand meestal dus niet veel goeds. Een auto is ontworpen om regelmatig gebruikt te worden en kan na een bepaalde periode van stilstand verslechteren of zelfs falen. Om problemen te voorkomen is het dus belangrijk dat je regelmatig in de auto rijdt. Als dit niet mogelijk is, is het verstandig om een shortleasecontract te overwegen. Hiermee profiteer je van een contract met flexibele looptijd en voorkom je dus dat het voertuig voor langere tijd stil komt te staan. Zou je graag willen shortleasen? Bekijk dan ons aanbod aan shortlease auto’s

 

De voordelen van Shortleaseland

  • Levering in heel Nederland
  • Geen jaarcijfers nodig
  • Binnen 5 min een offerte
Open Whatsapp
Hulp nodig?
Shortleaseland
Welkom bij Shortleaseland. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?