Elektrisch of fossielbrandstof?
Elektrisch of fossielbrandstof?

Elektrisch of fossielbrandstof?

Ja, elektrisch rijden is goedkoper dan op benzine of diesel!

Uiteraard wel met enige nuance.

Wil je een elektrische auto kopen dan is deze in aanschaf duurder dan een benzine of dieselauto. Deels verdien je dit terug door lagere onderhoudskosten. En om elektrisch rijden te stimuleren hoef je ook geen wegenbelasting te betalen. Zoals het er nu naar uitziet worden elektrische auto’s tot 2025 vrijgesteld van wegenbelasting. Het grootste verschil zit echter in de brandstofkosten die voor een elektrische auto veel lager zijn. Vandaar, hoe meer kilometers je rijdt, hoe positiever het kostenplaatje in het voordeel van je elektrische auto.

Een rekenvoorbeeld

Laten we het antwoord van deze vraag onderbouwen met een rekenvoorbeeld van de Volkswagen Golf. De Golf leent zich hier het beste voor omdat deze auto zowel elektrisch als met benzine en dieselmotor verkrijgbaar is. Om het vergelijk zo zuiver mogelijk te houden hebben we de meest gelijken uitvoeringen gepakt. Hierbij hebben we onder andere gelet op automaat, vermogen en uitrustingsniveau. Voor een realistisch uitgangspunt hebben we een jaarkilometrage van 20.000 genomen. De looptijd is 4 jaar. Voor dit rekenvoorbeeld hebben we onze leasetarieven gebruikt.

Het omslagpunt ligt voor elektrisch rijden op 5.285 km per jaar

Het leasetarief is voor de benzine Golf lager dan voor de e-Golf. Rijd je dus weinig kilometers dan is een benzine auto de beste keus. Het omslagpunt ligt echter erg laag. Ga je meer dan 5.285 km per jaar dan is elektrisch rijden goedkoper (in dit voorbeeld). En daarna gaat het hard want bij een jaarkilometrage van 20.000 bedraagt het verschil al €130 per maand. Voor de brandstofprijzen hebben we de landelijke adviesprijzen gebruikt.

Ook qua bijtelling is een elektrische auto goedkoper

Moet je de auto zelf betalen dan wordt een elektrische variant al snel interessant. Krijg je hem van je werkgever en hoef je alleen bijtelling te betalen dan ben je helemaal spekkoper. Dankzij de 4% bijtelling voor elektrische auto’s is elektrisch rijden vrijwel altijd goedkoper dan benzine of diesel. Voor de e-Golf is dit voordeel bijna 5x zo groot.

Categorieën
Shortlease Audi Q5
Shortlease Audi Q5
Vanaf 1.659,- p/mnd
SUV
Automaat
excl. BTW
Shortlease Volkswagen Golf 8
Shortlease Volkswagen Golf 8
Vanaf 905,- p/mnd
Hatchback
Automaat
Handgeschakeld
incl. BTW
Open WhatsApp
Hulp nodig?
Shortleaseland
Welkom bij Shortleaseland. Waar kunnen wij u mee helpen?