IFRS 16 en leasen in 2019, wat verandert er?
IFRS 16 en leasen in 2019, wat verandert er?

IFRS 16 en leasen in 2019, wat verandert er?

IFRS 16 EN LEASEN IN 2019, WAT VERANDERT ER?

De I nternational Accounting Standards Board (IASB) heeft in januari van 2018 de nieuwe lease-standaard IFRS 16 aangekondigd. Deze nieuwe boekhoudkundige standaard treedt per 1 januari 2019 in werking. Alle beursgenoteerde bedrijven binnen de EU zijn verplicht om deze te hanteren. IFRS 16 heeft belangrijke consequenties voor bedrijven die leasen. In dit artikel informeren wij over de veranderingen qua wet- en regelgeving en de gevolgen voor bedrijven met leasecontracten.

WAT IS IFRS?

De International Financial Reporting Standards (IFRS) zijn boekhoudkundige standaarden voor jaarverslagen. Deze regels gelden voor beursgenoteerde bedrijven. Sinds 1 januari 2005 zijn de beursgenoteerde bedrijven binnen de EU verplicht om deze te hanteren.

WAT VERANDERT ER IN 2019?

 1. De vernieuwde IFRS 16 zorgt er voor dat jaarrekeningen van bedrijven beter te vergelijken zijn. Het IASB stelt dat dit het geval is wanneer leasecontracten in de balans verwerkt zijn. Het gaat hier om leasecontracten met een looptijd langer dan 12 maanden. Leasecontracten met een looptijd minder dan 12 maanden (shortlease) zijn hiervan uitgezonderd en worden niet op de balans opgenomen. Tot 31 december 2018 mogen organisaties een deel van hun leasecontracten, de zogenoemde operational lease, buiten de balans houden.
 2. Bedrijven die rapporteren volgens de International Financial Reporting Standards (IFRS) moeten leasecontracten in de balans verwerken. Dit geldt voor leasecontracten langer dan 12 maanden met een waarde van + $5000 en vanaf 2019.
 3. Het leasecontract dient in de financiele positie van het bedrijf verwerkt te worden. Op de balans wordt een ‘lease liability’ (leaseverplichting – schuld) en een ‘right-of-use’ (gebruiksrecht – bezit) opgenomen.
 4. Zaken als onderhoud, verzekering, schadeafhandeling, pechbijstand en overige vergoedingen voor verleende diensten zijn niet-leasecomponenten en worden niet meegerekend in de berekening van het gebruiksrecht en de leaseverplichting. Deze zaken dienen te worden verantwoord op dezelfde wijze als op dit moment wordt gedaan.

WAT BETEKENT DE NIEUWE REGELGEVING VOOR U ALS LEASE-KLANT?

 1. Met de invoering van IFRS 16 moeten de leaseverplichtingen en het gebruiksrecht van de auto op de balans worden gepresenteerd. Dit hoefde vroeger voor operational lease niet.
 2. Leasecontracten met een looptijd van minder dan twaalf maanden komen niet op de balans te staan. Dit maakt shortlease dus zeer interessant.
 3. IFRS 16 maakt geen onderscheid tussen financial- en operational lease. De nieuwe voorschriften gelden dus voor beide soorten leasecontracten.
 4. Daarnaast zult dan ook een waardevermindering moeten boeken, de leaseverplichting af moeten schrijven en de rente op de leaseovereenkomst moeten opnemen.

NADELEN VAN IFRS 16

Als organisaties vanaf komend jaar hun leaseverplichtingen op de balans moeten zetten, zullen cruciale ratio’s, zoals solvabiliteit en schuld verslechteren. Door de toename van de schuld worden banken en andere financiers kritischer op bestaande en nieuwe leningen. Voor 2019 werd operational lease verantwoord bij de resultatenrekening en tevens in de toelichting van de jaarcijfers. Vanaf 1 januari moeten deze kosten ook op de balans verantwoord worden.

SHORTLEASE NA IFRS 16 NOG INTERESSANTER

Wilt u deze boekhoudkundige aanpassing voorkomen? Ga dan shortleasen tot 12 maanden.

Verantwoording van uw lease is dan niet noodzakelijk. Dit scheelt veel geregel en geeft u fiscale voordelen.

Shortlease voordelen in 2019:

 • Per maand opzegbaar
 • Aanvang looptijd slechts 1 maand
 • Starters en ZZP’ers welkom
 • Bij grotere wagenparken zijn speciale / afwijkende afspraken mogelijk
 • Laagste prijsgarantie
 • Ruime keuze uit 14% bijtelling auto’s
Categorieën
Shortlease Mercedes Benz C klasse
Shortlease Mercedes Benz C klasse
Vanaf 1.289,- p/mnd
Sedan
Automaat
Handgeschakeld
excl. BTW
Shortlease Renault Trafic L2H1
Shortlease Renault Trafic L2H1
Vanaf 589,- p/mnd
Gesloten bestelwagen
Handgeschakeld
excl. BTW
Open WhatsApp
Hulp nodig?
Shortleaseland
Welkom bij Shortleaseland. Waar kunnen wij u mee helpen?