ZZP’er; Privé of zakelijke lease
ZZP’er; Privé of zakelijke lease

ZZP’er; Privé of zakelijke lease

Het aantal ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) in Nederland stijgt de afgelopen jaren flink. De stijging is mede het gevolg van de crisis, waardoor er een groot aantal mensen hun baan kwijtraakte en voor zichzelf begon als ZZP’er. Een groot gedeelte van deze groep mensen is afhankelijk van vervoer en kiest voor een leaseauto. Voor de beginnend ondernemer is flexibiliteit van een dergelijk contract van groot belang, omdat elk begin onzeker is. Shortlease is daarom een verstandige keuze om de financiële risico’s zoveel mogelijk te beperken. Er moet daarnaast ook nagedacht worden over zakelijke shortlease of private lease. Wat is de beste keuze en wat zijn de gevolgen ervan?

Private lease en zakelijke shortlease

Veel ZZP’ers hebben een auto of bestelbus nodig om hun beroep uit te kunnen oefenen. Heeft men gekozen voor lease of shortlease, dan wil men deze auto in de meeste gevallen ook privé rijden. Twee auto’s voor de deur is immers overbodig. Leaset u een auto op naam van de zaak, dan is het dus verstandig rekening te houden met de extra kosten die het privégebruik met zich meebrengt. Rijdt u jaarlijks over de 500 kilometer privé, dan zal u fiscale bijtelling moeten betalen. Merkt u na het afsluiten van een privé leasecontract dat u de leaseauto ook regelmatig voor zakelijke ritten gebruikt, dan is het raadzaam dit te verrekenen in de boekhouding. U kunt 19 cent per gereden kilometer aftrekken, wat aan het eind van de streep een flink bedrag kan betekenen. Let er wel op dat dit alleen geldt voor zakelijk gereden kilometers.

Randvoorwaarden privégebruik zakelijk leaseauto

Als u een shortlease- of lange termijn leasecontract heeft afgesloten voor uw auto of bestelbus en u gebruikt het voertuig ook voor privédoeleinden, dan dient u rekening te houden met een aantal zaken: net als bij een eigen auto kunt u de btw op het onderhoud en gebruik aftrekken (bij een eigen auto kan tevens de btw van de aanschaf afgetrokken worden). Een voorwaarde is wel dat het voertuig gebruikt wordt voor de belastbare omzet. De btw van privégebruik, waar ook woon-werkverkeer onder valt, kan niet worden afgetrokken. Heeft u een shortlease auto die u voor zowel werk als privé gebruikt, dan is het dus van essentieel belang dat u uw kilometeradministratie goed op orde hebt. Het is anders niet te achterhalen welke kilometers zakelijk en welke privé gereden zijn.

Kilometeradministratie bijhouden

Rijdt u een auto van de zaak en minder dan 500 kilometer per jaar privé, dan is het dus van belang dat de kilometerregistratie nauwkeurig wordt bijgehouden. Zo kan duidelijk in kaart worden gebracht welke kilometers privé zijn gereden. Heeft u de gegevens duidelijk op papier, dan is het mogelijk om hiermee te berekenen wat u aan btw moet betalen. Deze berekening vindt u hier op de website van de Belastingdienst. Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar dan hoeft u geen kilometeradministratie bij te houden. Ook kunt u dit bij ShortleaseLand via een app automatisch registreren voor een bedrag van €9,50 per maand.

Shortlease voor beginnende ZZP’er

Een autoleasecontract is doorgaans vanaf een aantal jaar af te sluiten. Dit betekent voor een beginnend ondernemer vaak een groot risico. De leasemaatschappij eist op die manier zekerheid, terwijl de ZZP’er aan de andere kant juist behoefte heeft aan flexibiliteit. De zaken kunnen er over een half jaar heel anders voor staan dan gedacht en dan wilt u niet aan een leasecontract vastzitten. Het is daarom voor veel ZZP’ers een grote uitdaging om een leasemaatschappij te vinden die bereid is korte termijn contracten af te sluiten, ook voor (beginnend) ZZP’ers. Bij ShortleaseLand kunnen zowel starters als ZZP’ers terecht voor shortlease contracten vanaf één maand, waarbij één maand opzegtermijn geldt. Het maandbedrag wordt lager, naarmate de doorlooptijd langer wordt. Of u nu voor privé shortlease of zakelijke shortlease kiest, hangt totaal af van uw eigen situatie en wat u belangrijk vindt.

Categorieën
Shortlease Porsche Cayenne
Shortlease Porsche Cayenne
Vanaf 2.899,- p/mnd
SUV
Automaat
excl. BTW
Shortlease Kia Stonic
Shortlease Kia Stonic
Vanaf 629,- p/mnd
SUV
Automaat
Handgeschakeld
excl. BTW
Kia Niro EV Shortlease

Kia Niro EV Shortlease

Johanna van Veldhoven
4 mei 2023
De Kia Niro EV is een volledig elektrische auto die tegenwoordig steeds populairder wordt onder mensen die op...
Open WhatsApp
Hulp nodig?
Shortleaseland
Welkom bij Shortleaseland. Waar kunnen wij u mee helpen?